De beste behuizing voor de Raspberry Pi

De beste behuizing voor de Raspberry Pi

20 oktober 2022 0 Door Björn Meijer

De beste manier om je Raspberry Pi te beschermen is om deze te monteren in een behuizing. Net als het assortiment in de schoenen- en kledingkast van een vrouw -;) zijn er veel verschillende soorten behuizingen.

Er zijn veel kunststof behuizingen op de markt waarvan een aantal de levensduur van een week niet hebben overleefd bij mijn kinderen (Waarom kun je daar niet op staan dan?). Verder heb je ook nog varianten met actieve ventilatie waarvan de ventilator na enige tijd zoveel geluid produceert dat je het idee had hebt de Pi binnen enkele seconden begint op te stijgen. Met een corrigerende tik op de behuizing of ventilator gaat het soms weer enige tijd goed.

Het werd dus tijd om op zoek te gaan naar een robuuste behuizing (kidsproof) en fluisterstil. Na enige tijd speuren op het internet kwam ik de Flirc case tegen. Het is een aluminium behuizing verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart.

Flirc case voor Raspberry Pi 4
Flirc case Raspberry Pi 4

De voordelen

De behuizing van de Flirc heeft een aantal positieve eigenschappen:

  • Mooi en strak ontwerp;
  • Licht van gewicht;
  • Robuust;
  • De GPIO en alle hoofdconnectoren zijn gemakkelijk toegankelijk via de onderkant;
  • Voorzien van passieve koeling en wordt geleverd met een thermische pad en 4 schroeven.
  • Voor elk type Raspberry Pi is een aparte behuizing beschikbaar.

In eerste instantie had ik mijn twijfels over de koeling. Je wilt tenslotte niet dat de Pi te heet wordt. Maar de behuizing heeft twee belangrijke functies:

  • Koeling;
  • Bescherming.

De aluminium behuizing is namelijk het koelelement van de behuizing. Aluminium heeft de eigenschap snel warmte op te nemen en af te staan. Vandaar dat veel koekenpannen van aluminium zijn. Door de thermische pad die wordt meegeleverd wordt de warmte van de processor afgestaan aan het koelelement (de behuizing dus).

Maximale processortemperatuur

Momenteel heb ik zowel Domoticz als Home Assistant naast elkaar draaien op twee verschillende Raspberry Pi 4. Beiden zijn voorzien van een Flirc case. De temperatuur van de processor is niet noemenswaardig hoog. Ook in de zomermaanden wanneer de omgevingstemperatuur vrij hoog kan oplopen werden geen kritische temperaturen bereikt. Op 19 juli 2022 bedroeg de woonkamertemperatuur 31,8ºC waarbij de processortemperatuur opliep tot 58,9ºC. Bij een woonkamertemperatuur van rond de 20ºC is de processortemperatuur ongeveer 50ºC.

Processor temperatuur Raspberry Pi in Flirc case
Temperatuurverloop afgelopen jaar

Voor welke Raspberry Pi is de Flirc case beschikbaar?

Zoek je een Flirc case voor de Raspberry Pi 2, 3 of B+ model? Dan kun je kiezen voor de Flirc Raspberry Pi case Gen2.

Voor de Raspberry Pi 4 is de Flirc Raspberry Pi 4 behuizing beschikbaar.

Maak jij gebruik van een andere behuizing? Laat een bericht achter in de reacties.