Welk bedrijf heeft mijn e-mailadres gelekt?

Welk bedrijf heeft mijn e-mailadres gelekt?

10 december 2021 0 Door Björn Meijer

We maken het allemaal wel eens mee. De één wat vaker dan de ander. De digitale reclamefolders welke ook wel spam wordt genoemd. Helaas is er weinig tegen te doen en het is lastig te achterhalen hoe ze aan je e-mailadres zijn gekomen.

Meestal heb je je e-mailadres achtergelaten na een bestelling op een site of je (per ongeluk) aangemeld voor een nieuwsbrief. Na een tijdje begint de ellende. Je ontvangt om de haverklap ongewenste e-mails. Maar hoe zijn ze aan je e-mailadres gekomen? Je kunt een reply sturen met de vragen hoe ze aan je e-mailadres komen en of ze willen stoppen met mail versturen, maar meestal levert dit alleen maar meer ongewenste e-mails op.

Hoe komen deze bedrijven aan mijn e-mailadres?

Er is een enorme handel in e-mailadressen. Er zijn diverse partijen in geïnteresseerd. Zowel voor reclamedoeleinden, phishing, oplichting, et cetera.
Zoals hierboven vermeldt laat je je e-mailadres en eventueel andere persoonlijke gegevens achter bij verschillende bedrijven om je bijvoorbeeld te registreren. Deze bedrijven hebben niet zozeer kwade bedoelingen door je privégegevens door te verkopen, maar je gegevens kunnen op straat komen te liggen als gevolg van een datalek. Hackers zijn dol op dit soort gegevens. Zowel om door te verkopen als om je op te lichten. Maar er zijn ook genoeg sites waarbij je iets kunt winnen door gegevens achter te laten. Hoe meer gegevens je achterlaat, hoe meer ze van je weten. Zoals leeftijd, geslacht, interesses, et cetera. Je hoeft alleen nog maar akkoord te gaan met de algemene voorwaarden (waarin staat dat ze je gegevens mogen gebruiken voor e-mailmarketing) en je bent klaar om ongewenste mail te ontvangen.

Hoe weet ik via welk bedrijf mijn gegevens komen?

Je kunt tegenwoordig voor een klein bedrag per maand je eigen domeinnaam aanvragen via Neostrada, Mijn.host of Yourhosting. Kies een hostingpakket wat aan je wensen voldoet en je hebt binnen enkele minuten je eigen domeinnaam. Je kunt hier vaak meerdere e-mailadressen aanmaken. Dus ieder gezinslid heeft gelijk een eigen e-mailadres. En je kunt ook nog een eigen site maken. Kortom het heeft veel voordelen.

Stel je heet Jan en je hebt als domeinnaam www.devries.nl geregistreerd. Voor je e-mailadres heb je gekozen voor jan@deries.nl. Je kunt naast e-mailadressen zelf (onbeperkt) e-mail aliassen registreren. Dit is een e-mailadres zonder mailbox. De mail wordt doorgestuurd naar een ander e-mailadres. Je kunt het vergelijken met een snelkoppeling op je bureaublad.

Als Jan zich nu moet registreren op de site van bedrijfXYZ.nl dan maakt Jan eenvoudig alias bedrijfXYZ@devries.nl aan welke wordt doorgestuurd naar zijn eigen e-mailadres. Maakt hij een account aan bij Bol.com dan wordt zijn alias bol@devries.nl. Kortom elk account krijgt zijn eigen e-mail alias.
Stel, de database van bedrijfXYZ met klantgegevens via een datalek zijn doorverkocht. Dit e-mailadres is alleen bekend bij dit bedrijf. Zodra Jan spam ontvangt op het e-mailadres bedrijfXYZ@devries.nl dan weet Jan precies via welk bedrijf zijn gegevens zijn gelekt.

Is mijn e-mailadres of wachtwoord gelekt?

Heb he het vermoeden of wil je controleren of je e-mailadres en/of wachtwoord is gelekt dan kun je dit gemakkelijk en betrouwbaar controleren https://haveibeenpwned.com.